onsdag 3. oktober 2007

De kuleste folka i hele verden. Eller i allefall Soer-Afrika.


I gaar var vi paa moete i Soweto med SECC (Soweto Electricity Crisis Comitee). Moetet starta kl 11, saa vi skulle moete en viss Thabo paa kontorene til APF kl 9. Han kom ca 3 kvarter forseint, slik det ser ut som de fleste her gjoer, saa kl 10 var det ut i den enormt store byen for aa ta en minibuss-taxi til Soweto. I Jo'burg er det ingen vanlige busser som gaar intercity. Her gaar det bare gamle minibusser som de stapper full av folk og kjoerer ut til de ulike townshipene. Bussene kjoerer i ei helvetes fart, og det gjorde oss ikke roligere at vi passerte to trafikkulykker paa den 30-45 min lange turen.


Vel framme i Soweto tok Thabo oss med til Career Centeret der SECC har kontorer. til moetet forventa de 50-60 stk, som skulle representere de ulike lokallaga i Soeweto, og som skulle gaa gjennom hva som hadde skjedd siden sist uke, og hva som skulle gjoeres denen uka. For disse folka tar virkelig demokrati paa alvor. Dere kan tenke dere et SST/FS/anna type styremoete med 60 stk tilstede. Alt fra post til planlegging av de ansattes arbeidsuke ble gjennomgaatt. Ikke paa engelsk. Jeg sovna. Nesten.


Men det var helt utrolig aa moete disse folka. Det rare med aa moete noen som saa aapenbart jobber med helt andre saker enn oss, og kjemper helt andre kamper - er at de bekymrer seg over mange av de samme problemene som vi har i Norge; manglede kvinner i topposisjoner, veldig varierede lokallagsaktivitet og manglende rekruttering fra de yngre rekker.

Mange veldig facinerende folk. Dessuten hadde de en vane jeg syns vi boer innfoere i RU; Naar de snakker med hverandre omtaler de hverandre som Comrade (Ja, akkurat som i gymnaslaerer Pedersen), og ledern kaller de Comrade Chairman. Det syns jeg hadde vaert fint ;)


Dessuten har de de beste sivil ulydlighetsaksjonene i verden. Mer om det i heftet vi skal skrive :)


Naa er det siste dag i Jo'burg foer vi flyr til Durban i morra. Vi hadde haapa paa et moete i dag ogsaa, med en intelektuell fyr, men han hadde ikke tid. Da blir det skriving i dag.


Jessjess. Hvite Manns Byrde er tilbake foer dere minst venter det!


PS! RU: Lykke til med aksjonen paa fredag!

3 kommentarer:

Margit sa...

Hei fra ho mamma Margit!
Dette hoeres kjempeflott ut! Gleder meg til aa se hele rapporten deres.
God tur til Durban! Blri det tid til en tur til Matatiele??

Anonym sa...

Jepp- der va e og fullstendioppdatert! syns dokker ska få lagt ut fleir bildæ. Og e e særdeles skeptisk tell kamerat ideen - utn at e har nå rett tell å uttal me :) ellers veldi bra mæ blogg! Klem

Anonym sa...

Et godt sovehjerte e bra. No e eg og oppdatert. Fint å høre at dem kjøre fort me minibuss i Afriken og! Dessuten; veldi fin knyttet neve under! Altså tilhørende neste sak. Stå på!